top of page

Interview met een toekomstige en ervaren brandactivist

Na al de research en het bekijken van de sessie over Brand Activism, was ik toch benieuwd naar de echte mening van een persoon. Hoe zit dit nu echt? Passen deze mensen het ook toe in hun persoonlijke leven? Ik zat toch nog met vragen en twee lieve vrouwen hebben hierop geantwoord.

Onze toekomstige brand activist?


Freya studeert momenteel sociaal werk, maar tijdens haar opleiding komt het thema activisme vaak aan bod. Ze ziet hier zeker een toekomst in. Iets bereiken in het leven en iets betekenen voor de mensen is haar doel.


Freya past deze thema’s ook toe in haar dagelijkse leven. Het klimaat is hier één van. Zo gaat ze naar verpakkingsvrije winkels en beperkt ze het plastic gebruik.

Als één van de duizenden mensen protesteerde ze mee tijdens de klimaat mars.




“Het is fijn om tussen al de mensen te staan tijdens zo’n protest. Je krijgt het gevoel dat je niet de enige bent die er staat en er iets aan wil veranderen”.

Zou ze ooit als brandactivist beginnen? Daar staat Freya zeker voor open. Zeker wanneer een multinational hier mee bezig is, volgen er sneller mensen. En daar wil ze zeker een deel van uit maken.

Dus hou het nieuws of social media in het oog, want wie weet wordt Freya onze toekomstige Brand Activist.



The good activist van de toekomst

Ik heb de eer gehad om een interview af te leggen met een consultant Brand Activist.

Renée Schnitzler adviseert bedrijven met de ontwikkeling, integratie en communicatie. Dit doet ze op vlak van hun intrinsieke maatschappelijke en sociale doelen. Maar ook de impact zodat deze en het inkomen meer in balans komen.


Wat haar inspireert in het merkactivisme is dat een bedrijf zoveel meer kan zijn. Zolang ze maar op een hoger en meer edel doel gaan focussen.




Doordat bedrijven meegaan in het merkactivisme, komen ze in een heel andere energie terecht. Hierdoor is iedereen veel meer betrokken.

Onderwerpen zoals BLM en gendergelijkheid zijn vaak controversieel. Daarom houdt Renée zich bezig met het ‘hogere’ doel. Inclusie is hier een voorbeeld van.


Een grote inspiratiebron is de piramide van Maslow en Barrets leadership model. Als bedrijven hier in mee gaan, kunnen ze veel bereiken.



bron: De piramide van Maslow, onze behoeften in 2020. (2020). [afbeelding]. Geraadpleegd van https://www.chi-an.be/blog/piramide-van-maslow/ & Barret values centre. (z.d.). THE BARRETT MODELTM [afbeelding]. Geraadpleegd van https://www.valuescentre.com/barrett-model/



Renée is onlangs gestart met een eigen bedrijf, The Good Activist Ze wil graag een onderdeel zijn van de nieuwe wereld waar we maatschappelijke problemen aanpakken en voorkomen. Renée wilde niet meer de “normale” product en corporate marketing en communicatie rol op zich nemen. Maar wil een verschil kunnen maken en helpen onze issues op te lossen.




Maar zijn er tips om een goede merkactivist te worden?

“Merkactivisme betekent niet dat je de ‘normale’ commerciële communicatie/marketing niet meer doet. Je kan wel met minder. Merkactivisme neemt de plaats in van corporate communicatie. Daarnaast moet het authentiek zijn, passen bij de onderneming en je moet het ook echt doen. Met thema-washing val je door de mand. En het is een ontwikkeling, begin gewoon ergens, klein, en dan bouw je je positie verder uit. Ook is het belangrijk om door het hele bedrijf je maatschappelijke positie te leven. Het wordt uitgedragen door het leiderschap maar moet terug komen in alles wat je doet en iedereen die je raakt.”

Neem dus zeker een kijkje op haar website als je meer over haar of Good Activism wil weten!

Comments


bottom of page