Toen ik voor de eerste keer de term ‘merkactivisme’ las, wist ik zelf niet goed wat dit betekende. Maar eigenlijk is het heel simpel. Merkactivisme of Brand Activism wil zeggen dat een merk erg betrokken is bij maatschappelijke kwesties.

Merken gaan hierbij bijvoorbeeld inspelen op het klimaat en ecologischer werken, of rekening houden met gendergelijkheid. Merkactivisme bestaat uit verschillende zaken. Om je toch wat meer duidelijkheid te geven, leg ik twee voorbeelden uit.
BLACK LIVES MATTER

Waar het begon
Je hebt ongetwijfeld wel gehoord van de #BlackLivesMatter in 2020. Toch bestaat deze al langer dan je zou denken. In 2013 is deze hashtag al ontstaan nadat de moordenaar van Trayvon Martin vrijgelaten werd.
BLM sluit niemand uit en komt niet alleen op voor ‘black people’. De missie is om de blanke suprematie te stoppen en in te grijpen tegen het geweld van de staat.
De politie (al dan niet in Amerika) staat er om bekend om mensen met een donkere huidskleur agressiever te behandelen en sneller op hun te schieten.
Hier moet dan ook verandering in komen, want wees nu eerlijk; of je nu een donkere of witte huidskleur hebt, we zijn allemaal hetzelfde. Dus moeten we ook hetzelfde behandeld worden. Ik vind het alleen maar goed dat mensen hiervoor opkomen. Want het is ook echt nodig.

George Floyd
Hoewel BLM al bestond, is de heisa pas vorig jaar losgebarsten. Je hebt dit waarschijnlijk gezien als je nog maar op social media zit of naar het nieuws keek.
De wereld is losgebarsten nadat George Floyd, een 46-jarige Amerikaanse man onterecht stierf door agressie van een politie agent. Nadat een agent met een witte huidskleur George met zijn knie tegen de grond duwde, is hij gestikt. En dit allemaal door zijn donkere huidskleur.
” I can’t breathe”. De woorden die George uitsprak net voor hij stierf. De woorden waar iedereen kippenvel van kreeg toen ze dit zagen. Er werd geprotesteerd over heel de wereld, maar zeker in Amerika. Op social media poste iedereen een volledig zwarte foto met #BLM om zijn steun mee te betuigen.
GENDER EQUALITY

Wat is het?
Gender equality of gendergelijkheid wil zeggen dat alle genders of seksen gelijk aan elkaar worden gesteld. Ook al zijn we het jaar 2021, toch zijn vrouwen nog altijd ondergeschikt aan mannen.
Op verschillende vlakken is dit nog altijd zo. Vrouwen worden nog steeds minder betaald, ook al hebben ze dezelfde functie als een man. Tegenwoordig gaat er ook een trend op social media over #notallmanbutallwoman. Hier gaat het over dat vrouwen vaak niet alleen in de avond naar buiten durven.
Doordat de mannen hier vaak veralgemeend worden, reageren mensen vaak ‘not all men’. Maar daarop kwam weer de tegenreactie “het zijn inderdaad niet alle mannen, maar wel bijna alle vrouwen”. Gendergelijkheid zou nu toch zeker moeten komen in 2021. Ik vind het erg dat dit nog altijd niet zo is. Want of je nu een man of vrouw bent, wat is het verschil?
Comments