top of page

Barcelona día tres: Foto's & kunst zeggen meer dan 1000 woorden

Vandaag stond er veel op de planning. We hebben onze cultuur bijgeschaafd en twee tentoonstellingen bezocht. Als eerste naar Banksy en nadien de World Press Photo exposition 2021. Beiden hebben toch wel een grote indruk achtergelaten. Maar daar vertel ik meer over tijdens dit blogbericht.


Banksy, kunst met een grote K

Voor een COM-student als ik, is Banksy wel hét van het. Hoe breng je een boodschap over met zo min mogelijk woorden en zo duidelijk mogelijke beelden? Daar is deze anonieme kunstenaar duidelijk in geslaagd.


Wie is Banksy nu eigenlijk?

Goede vraag. Maar niemand kan er een antwoord op geven. De identiteit van deze kunstenaar is tot op het heden nog altijd onbekend. Hij is één van de bekendste en meest controversiële artiesten op de dag van vandaag. De graffiti kunstwerken gaan over wereldwijde problemen, hedendaagse gebeurtenissen en hypocrisie. Deze beelden brengt hij met een taal die zowel humoristisch als ironisch is.


Anoniem, maar toch wereldwijd

Zijn werken zijn momenteel over de hele wereld te bekennen. Op muren, bruggen of op de kleinste plekjes. Wie weet vind jij ooit wel eens een graffiti Banksy onderweg tijdens een wandeling.


Veel beelden, weinig woorden

Er zijn een paar kunstwerken waar je toch iets dieper over gaat nadenken. De boodschap is altijd vrij duidelijk, maar toch kan je er je eigen twist aan geven.


'Girl with balloon' tot in de kleinste snippers

Eén van de bekendste kunstwerken van Banksy is het meisje met de ballon. Oorspronkelijk is het werk gemaakt op de brug van Londen. Nadien heeft hij dit ook op doek gemaakt.


Dit werd dan ook verkocht op een veiling. Wanneer de hoogste bieder werd afgeklopt, ging het werk door een versnipperaar. Terwijl iedereen verward stond toe te kijken, maakte Banksy een nieuw statement.


Als je het zelf wil zien, Kijk dan zeker even naar deze video.


Welcome mat, maar niet zo welkom

Op het eerste zicht lijkt dit een gewone welkom mat. Maar het verhaal erachter is anders. De "welcome" is namelijk gestikt met overschotten van reddingsvesten die achtergelaten zijn op het mediterrane strand.


Deze vesten waren van de mensen waar destijds niemand interesse had om hen te verwelkomen.


Dismaland Bemusement park

Ook een bekend en vooral speciaal werk van de graffiti artist is Dismaland. Een lugubere parodie van 'The happiest place on earth', Disneyland. Het park opende in 2015 voor vijf weken. Toch kwamen 150.000 mensen kijken.


In het park waren verschillende kunstwerken te zien die een maatschappelijk-kritische boodschap hadden. Waaronder Ariël afgebeeld als fata morgana (een optische illusie door dat warme lucht verschillende lagen creëert). Verder was er de gecrashte koets van Assepoester waar haar lijk uit de raampjes hangt. Rond haar staan flitsende paparazzi. Deze verwijst naar het dodelijk ongeluk van prinses Diana. Als laatste dreven er bestuurbare vluchtelingen -en douane bootjes in een bassin.

Dismaland is not meant to create joy but to delve beneath the surface of our shallow consumerist lives and expose all the falsities and unpleasantness of modern life. — Journalist Tony Stavearcre

Ik vond het luguber maar tegelijk ook super interessant om dit te zien. Ben jij ook nieuwsgierig? Kijk dan zeker deze video van Dismaland.


Nog een paar laatste kunstwerken die ik toch even wilde tonen : )


World Press Photo


Na Banksy gingen we onze cultuur nog wat extra bijschaven bij de World Press Photo tentoonstelling. Hierbij kunnen fotografen en journalisten hun werk inzenden om eventueel genomineerd te worden. Ook in Barcelona konden we deze nominaties bekijken. Nu kregen we de opdracht om een aantal foto's hiervan te bespreken. Met nadruk op 'een aantal'. Wat best een challenge is, aangezien elke foto een zware indruk heeft achtergelaten.


Sterk beeld, sterker verhaal

Weet je nog het eerste kunstwerk dat ik toonde van Banksy? Het meisje met de ballon. Toen ik dit zag, moest ik er gelijk aan terug denken.


Het verhaal gaat over een vader die zijn dochter (met het autisme spectrum syndroom) een vliegtuigje leert lanceren.


In Rusland is autisme vrij nieuw. Het wordt gezien als iets raars. Ook de medische sector ondersteunt er nog niet goed. Daarom krijgen ouders daar vaak een verkeerde diagnose.


Geen woorden voor nodig

Corona is iets, waar we jammer genoeg, allemaal bekend mee zijn. Maar om dit echt op beelden te zien. Ik kreeg een heel gewrongen gevoel.


De foto's gaan van een covid verplaatsingsbus tot een verpleegkundige in Parijs die een doodskist in een lift verplaatst.


Ook het beeld van twee oudere mensen die elkaar begroeten met een raam er tussen doet je even nadenken. Als laatste een verpleegkundige die haar gezicht laat zien. Na het intensief dragen van een mondmasker.


Geloof niet altijd je intuïtie

Normaal ben ik erg van de clichés, maar deze is voor mij toch niet helemaal waar. En daar is deze foto het perfecte voorbeeld van.


Toen ik dit zag, dacht ik gelijk: "Och die stropers hebben weer een arm dier gevangen". Wat bleek, het zijn geen stropers. Het zijn juist verzorgers die deze giraf naar een veilige plaats brengen omdat het eiland waar ze leefden, was ondergelopen. Swipe even voor een prachtige imitatie


In wat voor een wereld leven we?

Deze beelden waren gewoonweg choquerend. Je weet dat vooral mensen in Amerika veel wapens bezitten. Maar zoveel?


Veerle (docent Frans) en ik stonden hier vrij verslagen naar te kijken.


Het erge is dat er in de US 393 miljoen geweren zijn voor een populatie van 328 miljoen mensen. Als je naar de laatste foto swiped, zie je een gewone katholieke familie, waarvan de vader priester is. Ze poseren met al de munitie die ze bezitten. De kinderen staan er bij alsof dit normaal is.


Geen speelgoed geweren

Deze laatste foto kan even goed bij de vorige titel. In wat voor een wereld leven wij eigenlijk?


Terwijl kinderen hier in België spelen met speelgoed, moeten andere kinderen oefenen met echte munitie. Bij de eerste foto wordt het kind als simulatie gebruikt. De tweede moet leren zwemmen met munitie. Terwijl de laatste een camouflage oefening aan het doen is tijdens een militair kamp.


Conclusie

Na deze dag had ik wel een bedrukt gevoel. De werken van Banksy, maar ook de foto's brengen je terug in de harde realiteit. Alessandra vond het allemaal vrij zwaar, en was teleurgesteld dat ze geen positieve beelden lieten zien.


Ik vond het juist goed. Je weet dat deze dingen gebeuren. Maar als je het daadwerkelijk ziet, dan sta je daar toch even bij stil.


Maar genoeg getreurd. De volgende dag stond er iets spannends te gebeuren. We gaan naar het langverwachte IBTM. Weet jij nog niet wat dit is? Lees dan zeker deze blog voor meer info.


Benieuwd naar meer? Kijk dan zeker deze dag vlog en ga mee naar de tentoonstellingen.



Comments


bottom of page